A murit procurorul care a anchetat cea mai misterioasă crimă din Buzău

Fostul procuror criminalist Aurelian Iana a murit luni la secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar din București, după o lungă şi grea suferinţă. În vârstă de 67 de ani, Aurelian Iana suferise în ultima perioadă mai multe accidente vasculare care i-au agravat starea de sănătate şi l-au ţinut mai mult pe patul de spital.

Înainte de retragerea din activitate din anul 2009, procurorul buzoian a avut de rezolvat, unul dintre cele mai misterioase cazuri de crimă care a îngrozit toată ţara. În anul 2007 trei membri ai familiei unui jandarm din Buzău au fost găsiţi morţi, într-un apartament din cartierul Dorobanţi. Printre victime se afla şi băieţelul în vârstă de cinci ani, despre care la început s-a crezut că a decedat din cauza unor afecţiuni.

Timp de mai multe luni, nimeni n-a putut avansa o ipoteză convingătoare, care să răspundă multiplelor semne de întrebare ridicate de acest caz complex. Procurorul criminalist Aurelian Iana care a anchetat cazul a transmis la aproape un an de la tragedie, concluziile oficiale cu privire la crima din Dorobanţi, care au arătat că jandarmul şi-ar fi ucis copilul, apoi soţia.

Ancheta a scos la iveală că singura versiune fundamentată probator a fost aceea că, pe fondul unui conflict spontan în familie, jandarmul l-ar fi ucis pe fiul său şi ulterior a ucis-o prin lovire cu cuţitul pe soţia sa.

Toate aceste concluzii au nemulţumit însă pe rudele jandarmului care au susţinut că cele trei victime ar fi fost asasinate de o persoană neconoscută din cauza unor datorii.

Aurelian Iana va fi înmormântat joi la Cimitirul Eroilor iar trupul neînsuflețit va fi depus astăzi la capela Bisericii „Sfântul Gheorghe” de pe Strada Patriei.

Fii Reporter