Diagnosticul de cancer vine cu un șoc fizic și emoțional pentru pacient, dar și pentru cei din jurul acestuia, ceea ce înseamnă că este nevoie de o bună gestionare a situației pentru a putea reinstala echilibrul în vederea găsirii unei soluții de tratament. Un psihic puternic poate face diferența de cele mai multe ori, susținând efecte pozitive ale terapiilor adoptate și din acest motiv este important să existe suport emoțional și fizic pe tot parcursul procedurilor. Descoperă terapii adjuvante in oncologie care susțin un răspuns pozitiv la toate metodele de tratament adoptate împotriva cancerului.
Imunoterapia
Această procedură este utilizată în ultimii ani din ce în ce mai mult ca soluție de tratament adiacent împotriva cancerului, alături de chimioterapie. Abordare terapeutică inovatoare se bazează pe stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase care au puterea să inhibe deseori acțiunea acestora. Imunoterapia sporește vigilența în detectarea celulelor periculoase, ajutând la sporirea răspunsului imun. Această metodă poate acționa în mai multe moduri, de la blocarea inhibiției imunitare, la terapie cu celule T, terapie cu anticorpi monoclonali, vaccinuri terapeutice sau terapia cu citokine.
Protocoale integrative în oncologie
Evoluția medicinei a adus nu doar soluții de tratament inovative, ci și metode prin care remediază problemele asociate acestora, în așa fel încât pacientul să aibă parte de un parcurs oncologic cât mai ușor, cu progrese vizibile de la o ședință la alta. Este o abordare holistică ce are în vedere fiecare aspect al vieții pacientului, de la alimentație, la metode de întărire a sistemului imunitar, terapii de refacere a echilibrului acido-bazic al organismului, în așa fel încât organismul să obțină toate resursele necesare pentru a lupta cu boala.
Protocoalele integrative oncologice vizează și buna integrare a pacientului în societate atât pe perioada tratamentului, cât și în momentul în care a învins boala, în așa fel încât să resimtă efectele adiacente la un nivel cât mai mic. Toate aceste proceduri se realizează în centre oncologice de specialitate, cum este și Quantica 720, unde medici și personal experimentat au grijă ca toate nevoile pacienților să fie satisfăcute pe toată perioada tratamentului, dar și după.
Psihoterapia
Suportul psiho-emoțional este absolut necesar pentru ca un pacient oncologic să poată asimila cât mai bine șocul diagnosticului și la impactul pe care tratamentul îl poate avea asupra organismului său. Chimioterapia este foarte puternică și poate avea reacții adverse de la caz la caz, ceea ce înseamnă că este nevoie de multă pregătire în prealabil și susținere necondiționată prin care să se nutrească în permanență speranța că această etapă va trece rapid și că se vor obține rezultatele scontate.
Activitatea fizică
Pentru ca boala să poată fi ținută sub control pe cât posibil este nevoie ca pacientul să mențină un stil de viață cât se poate de normal și activ, pentru că orice formă de izolare poate avea un impact negativ asupra psihicului, dar și a răspunsului la tratament. Asta înseamnă că sunt recomandate plimbările în natură, exercițiile fizice ușoare sau sporturi cu impact redus care să ajute la oxigenarea organismului, eliminarea stresului și eliberarea de endorfine, substanțe esențiale pentru o stare generală de bine.
Fizioterapia
De-a lungul timpului s-a dovedit că masajul terapeutic, kinetoterapia, electroterapia sau chiar acupunctura ajută pacienții oncologici să treacă mai ușor prin tratament dat fiind faptul că ameliorează durerea și îmbunătățesc mobilitatea, aspecte esențiale în vederea combaterii efectelor adverse ale chimioterapiei.
Împreună, toate acestea conturează un cadru propice administrării de tratament oncologic, făcând mai ușoară suportarea tratamentului, în timp ce oferă pacientului mai multă speranță cu privire la învingerea bolii.