joi, 18 aprilie, 2024

Mai mulți copii din centrul de plasament din Beceni, căutați de poliție

Mai mulți copii din centrul de plasament din Beceni, căutați de poliție

Facebook
Twitter
Email

Au fost declanşate verificări interne la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului după ce 12 copii au fost daţi dispăruţi, pentru două ore, dintr-un centru de plasament din comuna buzoiană Beceni.

Duminică, în jurul orei 21.00, angajaţii centrului au sesizat că 12 asistaţi, copii şi adolescenţi cu tulburări psihice, nu au fost prezenţi la apelul de seară motiv pentru care s-a dat alarma.

Imediat, mai multe patrule de poliţie au împânzit zona şi s-au format filtre pe DJ203K, spre Berca, şi la intersecţia cu DN2 E85.

După două ore, unul dintre asistaţi a revenit în centru şi a spus unde se află şi ceilalţi. Aceştia au fost găsiţi în apropierea sediului instituţiei, în pădure.

”În seara zilei de 22 septembrie, Centrul Beceni a sesizat poliţia pentru că un grup de 12 tineri au părăsit fără voie centrul. Cu sprijinul poliţiei, aceştia au fost identificaţi la scurt timp şi au revenit în centru, fiind cu toţii în siguranţă”, a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.

Poliţiştii au aflat că fuga din instituţie a fost o răzvrătire după ce asistaţilor le-au fost luate telefoanele mobile.

”Din discuţiile purtate de reprezentanţii direcţiei şi ai poliţiei cu tinerii, aceştia au motivat această acţiune ca o nemulţumire faţă de regulile privind acordarea biletelor de voie pentru părăsirea centrului şi utilizarea telefoanelor mobile”, a explicat reprezentantul Direcţiei.

Potrivit conducerii centrului din Beceni, aceste măsuri au fost stabilite pentru a reduce pe cât posibil riscurile la care unii beneficiari se expun în relaţia cu persoane din afara unităţii, fiind utilizată ca măsură temporară de siguranţă.

În cursul zilei de luni, au fost la centrul din Beceni echipe de psihologi de la centru pentru a vedea ce a declanşat revolta internilor şi cum a fost posibilă părăsirea unităţii.

”A fost desemnată o echipă de la nivelul direcţiei, formată din manageri de caz, psihologi şi personal specializat, pentru a discuta cu tinerii şi a detalia evenimentul din cursul zilei de duminică”, a precizat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.

Nu este prima dată când asistaţi fug din centrul DGASPC de la Beceni, însă niciodată într-un grup aşa de mare.

Beneficiarii centrului rezidenţal pentru recuperarea şi reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni sunt copii si tineri de până la 18 ani, neîncadraţi în grad de handicap, dar cu diferite diagnostice de tip ADHD, retard uşor, tulburări de comportament, perturbări de atenţie.

Sunt copii proveniţi din familii, cazaţi temporar acolo sau beneficiari transferaţi din alte servicii de tip rezidential al DGASPC Buzău.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.