VIDEO Vechea Maternitate va fi demolată. Iată ce va fi construit în locul ei

Clădirea de pe Bulevardul Gării, care a găzduit Maternitatea din Buzău, va fi demolată, în locul ei urmând să fie ridicată, cel mai probabil, tot o unitate medicală. Provizoriu, în locul unității care a fost mutată pe strada Victoriei, va fi amenajat un parc.

În ședința de joi, consilierii județeni au transferat imobilul din domeniul public în cel privat al judetului, prima etapă înaintea demolării.

O expertiză comandată de Consiliul Judeţean arată faptul că imobilul nu mai corespunde unei funcțiuni similare de unitate medicală, chiar și în condițiile unei intervenții la structura de rezistență și la zidărie. Însă, pentru reabilitare ar fi nevoie de costuri uriaşe, de aproape 900.000 de euro.

Nici stabilirea unei noi funcțiuni nu ar fi eficientă din punct de vedere economic. Astfel, recomandarea specialiștilor este demolarea clădirii, costurile ridicându-se în acest caz la aproximativ 200.000 euro.

În aceste condiţii, Consiliul Judeţean ar putea să ridice pe teren o secţie exterioară a Spitalului Judeţean, ce ar putea fi construită chiar cu fonduri europene. Pentru stabilirea destinației, va fi programată și o dezbatere publică.

Cel mai probabil, fosta maternitate va fi demolată în prima parte a anului viitor, Petre Emanoil Neagu declarând că deocamdată pe locul rămas viran va fi amenajat un parc.

Clădirea în care a funcţionat maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de puşcărie. Din 1970 şi până în ziua în care a întrat în conservare, după deschiderea noii Maternități, a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale.

 

Fii Reporter