VIDEO ONG-uri din Suedia le oferă consultații și ochelari, la prețuri simbolice, buzoienilor cu venituri mici

Universul din jurul lor e acum mult mai clar, la propriu. Este bucuria pe care o trăiesc, în aceste zile, zeci de persoane sărmane din municipiul Buzău, care pot beneficia de consult optometric și ochelari, contra unei sume simbolice, oferite de voluntarii unor ONG-uri suedeze. A fost aglomerație în fața școlii în care optometriștii străini au improvizat cabinetele pentru consultații.

S-a dus repede vestea în cartierele sărace ale Buzăului despre sosirea specialiștilor suedezi la liceul ”Henri Coandă”, fostul CFR, astfel că poarta școlii a fost luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineții. Zeci de pensionari cu venituri mici, copii săraci și părinții lor, dar și familii întregi din comunitatea de romi au fost atrași de oferta neobișnuit de generoasă a străinilor.
 
La 44 de ani, Cornel Ciocan se plânge că abia mai poate citi. După ce plătește simbolica sumă de 5 lei, este preluat de unul dintre optometriști. Comunicarea este posibilă cu ajutorul unor elevi ai liceului, vorbitori de limba engleză.
 
După determinarea dioptriei, pacientul merge într-o altă încăpere, unde o altă echipă de voluntari îi oferă ochelarii potriviți. Cel mult 20 de minute durează traseul unui pacient de la consult, până la obținerea ochelarilor. Fiecare beneficiar, indiferent de statutul său social, este tratat cu atenție.
 
”În grupurile pe care le urmărim sunt persoane defavorizate, cu venituri reduse, cât și grupurile de romi”, spune Alin Ioniță, de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (FDES).
 
Campania de la Buzău este derulată de organizaţia suedeză ”Inimă către inim㨠şi Vision for All Suedia, în colaborare cu ONG-uri românești iar printre optometriștii voluntari sunt și români stabiliți în Suedia. Printre ei este și Lenuța Davidson, specialist în optică medicală. Ea trage un semnal de alarmă și spune că tulburările de vedere vor fi mai frecvente, din cauza electronicelor care ne invadează din ce în ce mai mult viața.  
 
Campania de la Buzău este programată pe durata a două zile. Joi, echipa de optometriști va acorda consultații și ochelari la Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu”, din Simileasca, cu începere de la ora 09.00. Voluntarii au pregătite pentru a fi oferite buzoienilor peste 500 de perechi de ochelari.
 

Fii Reporter