vineri, 29 martie, 2024

”Boala limbii albastre” a mai ucis o bovină, la Buzău

”Boala limbii albastre” a mai ucis o bovină, la Buzău

Facebook
Twitter
Email
Încă o bovină a murit, joi seară, în localitatea buzoiană Bisoca. Potrivit conducereii Direcției Sanitar Veterinare Buzău, este vorba despre un animal la care se confirmase prin analiza sângelui prezenţa virusului bolii ”Bluetongue”. 

DSVSA spune că, la Buzău, în acest moment, sunt confirmate prin analize de laborator două decese la o ovină de la Siriu şi la bovina din Bisoca. O vacă din gospodăria unui localnic din CA Rosetti a murit, joi dimineață, după ce a prezentat semnele acestei boli, însă autorităile încă așteaptă rezultatul analizei probelor recoltate de la animalul decedat.
 
În cursul zilei de vineri, ajung la IDSA alte 51 de probe pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de ”Bluetongue”. În total, în judeţul Buzău sunt active 49 de focare, cu un total de 70 de animale bolnave din 12 comune.
Maladia ”Bluetongue” nu se ia la om
 
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează exclusiv rumegătoarele şi are caracter sezonier. 
 
”Cea mai bună măsură de prevenţie a acestei boli este curăţarea acelui gunoi de grajd pe care îl are fiecare proprietar de animale pe lângă gospodărie, apoi izolarea animalului şi aspersarea cu substanţe insecticide. Trebuie combătută acea insectă hematofagă, acei culicoizi. Acea aspersare trebuie să se facă şi pe animal tot în ideea ca acel culicoid să fie eliminat, pentru a nu duce mai departe virusul”, a spus medicul veterinar Adonis Dragnea, directorul DSVSA Buzău.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.