sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VIDEO Sute de turiști petrec la Festivalul cârnaților de Pleșcoi de la Berca

VIDEO Sute de turiști petrec la Festivalul cârnaților de Pleșcoi de la Berca

Facebook
Twitter
Email
Fumul grătarelor încinse și mirosul interzis pofticioșilor au ademenit sute de turiști în comuna buzoiană Berca, la Festivalul cârnaților de Pleșcoi. Spectatorii și-au amintit legenda haiducilor de la care vine rețeta tradițională, au petrecut cu muzică populară, producătorii și-au lăudat marfa iar la final cu toții au ales cea mai frumoasă mioară care probabil va ajunge pe mîinile bucătarilor.

Legenda locului spune că pe vremuri în zona dintre dealuri și râul Buzău și-a așezat tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile muntenilor bogați și făceau din ele pastramă și cârnați pentru sărmani. 
 
De aceea, haiducii nu puteau lipsi de la festivalul cârnaților de Pleșcoi. Sosiți călare și îmbrăcați în straiele haiducilor, membrii trupei Nemuritorii au dat startul petrecerii.
 
”Mereu amintim această legendă când paricipăm la acest festival. Haiducii luau vamă turmelor de oi care treceau de la munte spre șes și preparau aceste produse într-o noptre, două ca să se piardă urma animalelor furate. Cârnații se mai făceau ei cum se făceau dar pastrama se păstra sub șaua calului pentru că ei mai fugeau zeci de kilometri prin codri pentru a nu fi prinși și trebuiau să-și transporte această carne furată. Ea se păstra foarte bine, se și usca de la căldura degajată de animal. Se frăgezea și era numai bună de mâncat”, povestește Constantin Ungureanu, artist popular.
Rețeta pentru marca tradițională cu gust inconfundabil preparată din carne de oaie îndoită cu puțină carne de vită și condimentată este păstrată cu sfințenie de producătorii din zonă. 
 
”În primul rând se pune suflet în acești cârnați. Toată treaba care se face în fabrică este cu multă dragoste. Se condimentează cu usturoi, piper, cimbru, boia, deci numai condimente tradiționale”, spune Florica Zidaru, reprezentantuil unui producător din Berca.
 
Subțiri, uscați și iuți, cârnații de Pleșcoi au adunat sute de pofticioși care s-au grăbit să îi guste direct de pe grătare. Alții, care nu s-au săturat cu un cârnat, doi, și-au umplut sacoșele și pentru acasă. În funcție de cât sunt de uscați, costă de la 30 până la 60 de lei kilogramul. 
 
”Vin de la București în fiecare an la acest festival, ca să mă aprovizionez pentru mine dar și pentru câțiva prieteni. Sunt foarte buni și ca aici nu-I găsești în altă parte. Ne place și locul unde suntem cazați, e frumos totul”, a declarat Vasile Ciuș, turist din București.
 
Și cum cârnații picanți au nevoie de un vin bun, producătorii din podgoria Dealu Mare au adus soiuri pe toate gusturile. 
La festivalul cârnaților de Pleșcoi și-au făcut loc și câteva mioare, pe care ciobanii le-au înscris la un concurs de frumusețe. Câștigătoare a fost declarată o oiță din rasa merinos.
 
Festivalul cârnaților de Pleșcoi continuă și astăzi cu recitaluri de muzică populară și cu standurile pline de bunătăți.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton