vineri, 29 martie, 2024

Un buzoian, candidat PNL la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu a absolvit Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu”

Un buzoian, candidat PNL la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu a absolvit Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu”

Facebook
Twitter
Email

Cătălin Marian Predoiu a fost convins de liderii PNL să accepte candidatura la Primăria Capitalei. Decizia este cu atât mai neaşteptată cu cât Predoiu a refuzat în repetate rânduri să-şi asume candidatura. Împreună cu Cezar Preda, prim vice-președintele Predoiu formează garnitura buzoiană din conducerea PNL București.

Cătălin Marian Predoiu s-a născut pe 27 august 1968 în oraşul Buzău. A absolvit Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu”, în 1986, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept, în 1991 și Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004). Este căsătorit şi are doi copii.

A urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994 iar. în perioada 1994 – 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. În 2001, a primit Premiul „I.L.Georgescu” acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea „Societăţile comerciale”, iar în 2003, pentru aceeaşi lucrare a primit Premiul „Simion Bărnuţiu”, acordat de Academia Română.

În perioada 1991 – 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005). Cătălin Predoiu este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008. La legerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.

În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvermul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţia după demisia în bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a deţinut în paralel şi funcţia de ministru interimar al Afacerilor de Externe.

Guvernul Emil Boc II a căzut, în 13 octombrie, după ce Parlamentul a adoptat o moţiune de cenzură, iar preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru. Pe 23 octombrie 2009, Cătălin Predoiu a fost nominalizat de primul-ministru Lucian Croitoru pentru portofoluiul Justiţiei.

Copilăria lui Predoiu s-a intersectat cu cea a Elenei Udrea

Cătălin Predoiu a petrecut câțiva ani ai copilăriei la bunicul dinspre tată, în satul Pietrosu, comuna Costești, și tot aici, la câteva case distanță, în curtea lui Ion Udrea, se juca Elena, cea care avea să-i devină lui Cătălin, peste mulți ani, colegă în Guvern.

Elena Udrea a locuit până la 6 ani la Pietrosu, împreună cu fratele, părinții și bunicii dinspre tată. „Tatăl lui Predoiu ăsta a fost cuscru cu mine, că ținea sora mea un frate al lui”, declara în 2008, Ion Udrea, zis Cantonierul, bunicul Elenei Udrea.

Cătălin Predoiu şi Elena Udrea au fost elevi și la același liceu, acum Colegiul National „B.P. Hasdeu”. Cătălin Predoiu l-a absolvit în 1986, iar Elena Udrea, șase ani mai târziu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.