vineri, 29 martie, 2024

Prefectura pune paie pe foc în războiul Toma – Tescaru. Iată documentul care aruncă în aer o hotărâre a CLM Buzău

Prefectura pune paie pe foc în războiul Toma – Tescaru. Iată documentul care aruncă în aer o hotărâre a CLM Buzău

Facebook
Twitter
Email

Războiul dintre primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, şi directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, este departe de a fi tranşat prea curând, de către instituţiile publice.

Instituţia Prefectului din Buzău a fost solicitată de Compania de Apă să se pronunţe în legătură cu legalitatea privind modificarea unor prevederi ale actului constitutiv al societăţii comerciale, iar a răspunsul a fost comunicat marți.

“Nu este atributul niciuneia dintre U.A.T. -urile membre ale A.D.I. Buzău 2008 să modifice unilateral statutul ori actul constitutiv al asociaţiei, după cum nici nu se poate substitui direct unei prerogative a ADI. Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi adresele anexate prezentei, solicităm Consiliului Local al Municipiului Buzău să reanalizeze Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Buzău nr. 108/01.07.2016 în vederea revocării acesteia, în prima şedinţă a autorităţii deliberative, pentru a evita consecinţele grave şi directe pe care le declanşează încălcarea angajamentelor ce au stat la baza acordării finanţării nerambursabile prin POS Mediu 2007-2013, precum şi finanţarea ce urmează a fi acordată prin POIM 2014-2020. În cazul în care nu veţi proceda la revocarea H.C.L. nr. 108/0l.07.2016 în prima şedinţă de consiliu local, ne vom adresa instanţei de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actului administrativ nelegal”, se artă într-un comunicat remis de Prefectura Buzău Consiliuliui Local al municipiului Buzău.

Poziţia noului prefect este fermă. Aurelia Mitrea spune că, la elaborarea acestei poziții, s-a bazat doar pe rapoartele specialiştilor din instituţie.

”Juriştii noştri au considerat că hotărârea din 1 iulie 2016 este nelegală şi trebuie modificată rapid. Dacă CLM nu se va confroma, ne vom judeca în contencios administrativ”, ne-a declarat prefectul județului Buzău, Aurelia Mitrea.

Răspunsul l-a luat prin surprindere pe edilul șef al municipiului Buzău, Constantin Toma, care este nemulțumit de poziția luată de Instituţia Prefectului Buzău față de această speță.

”Este o decizie cel puţin bizară pentru că nu poţi să pedepseşti pe cineva pentru o intenţie. Noi n-am dorit niciun moment să modificăm contractul cu finanţatorii, ci doar să numim alţi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al ADI. Este de neînteles această decizie pentru că nimeni nu ne-a cerut şi nouă explicaţii, așa cum ar fi fost normal. Avem şi noi punctul nostru de vedere la fel de legal, ca şi al celor care au reclamat dar care n-a fost cerut şi n-a fost luat până acum în discuţie. Am fi putut să ne întâlnim cu specialiştii prefecturii, la fel cum ne-am întâlnit cu cei de la BERD, care au înţeles că nu vom modifica nimic şi ne vom respecta clauzele din contract. Cred că această decizie a prefectului este o mare greşeală şi ne vom apăra în justiţie”, a declarat Primarul Municipiului Buzău Constantin Toma.

Toma a mai adăugat că singura intenţie a şedinţei extraordinare din data de 1 iulie, pe care juriștii Prefecturii o contestă acxum, a fost de a respecta legea, legalitatea dar în primul rând interesul cetăţeanului.

”Consumatorii din Buzău sunt supăraţi din cauza prețului mare al apei şi noi trebuie să fim deschişi la aceste solicitări. Oamenii au ajuns să foreze puţuri pentru că nu mai pot plăti preţul mare al apei. Intenţia noastră este doar de a respecta legea pentru că domnul director Tescaru şi-a prelungit mandatul numai cu hotărârea Consilului de Administraţie unde 3 dintre cei 5 membri sunt angajaţii dânsului. Corect ar fi fost să aştepte instalarea în funcţie a noului primar şi nu să-i prelugească lui Tescaru acest contract şmechereşte”, a mai adăugat Toma.

De partea cealaltă a baricadei, reprezentantul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, este încântat de decizia noului prefect al Buzăului. El crede că răspunsul oferit de reprezentanţii Guvernului în teritoriu reprezintă un semnal pozitiv la solicitările făcute de instituţia pe care o conduce.

“Este o primă dovadă că prin hotărârea promovată pe data de 1 iulie 2016 se încearcă în mod abuziv modificarea mecanismului instituţional care a stat la baza finanţărilor masive acordate de Comisia Europeană. Fac un apel la responsabilitate către aleşii locali să respecte legea şi să revoce rapid această hotărâre. Nu ne jucăm cu interesele cetăţenilor, atrăgându-i în situaţiii riscante”, a declarat Ionel Tescaru, directorul Companie de Apă Buzău.

De când a fost învestit primar, Toma a fost acuzat de Tescaru că încearcă prin manevrele CLM să preia ilegal controlului Companiei de Apă, ameninţând că acest joc se poate solda cu returnarea banilor europeni obţinuţi de la Comisia Europeană şi de la BERD.

”Toma nu-și dorește altceva decât controlul companiei, pentru interesele dânsului şi ale găştiii care-l înconjoară, dar nu voi lăsa să se întâmple aşa ceva. Acest joc este foarte periculos pentru că finaţatorii au intrat déjà la bănuieli şi putem pierde oricând cele 200 de milioane de euro care urmează să vină de la UE. Facem eforturi susţinute ca să-i liniştim şi să le explicăm că nu sunt probleme grave la Buzău“, mai spune Tescaru.

Primarul Constantin Toma, în schimb, a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat drept simple manipulări josnice prin care Tescaru încearcă intimidarea populaţiei ca să-şi păstreze scaunul de director. Toma spune că, în acest moment, compania ar fi în proprietatea familiei Tescaru şi a unei găştii de interese.

”Fostul primar Boşcodeală nu este străin de acest război.Din vila sa de la Năvodari îi sună pe cei 31 de primari din consiliul ADI şi le cere să ne pună beţe-n roate. Din acest motiv am cerut ajutorul serviciilor secrete pentru a destructura această mafie”, a mai spus Constantin Toma.

Cei doi protagonişti se află într-o dispută aprinsă după ce noul şef al municipalităţii a promis imediat după instalare că va opera scăderi ale tarifelor la apă, întrucât costurile suportate de buzoieni sunt exagerate iar apa furnizată la Buzău are o calitate îndoielnică.

Cu o susţinere unanimă în rândul consilierilor locali, noul primar a convocat pe data de 1 iulie o şedinţa extraordinară a CLM prin care edilul declara că încearcă recuperarea Companiei de Apă în proprietatea Primăriei.

Toma şi-a argumentat mişcarea spunând că primăria deţine peste 75 la sută din acţiunile Companiei de Apă şi doar un singur vot în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, ONG constituit prin aderarea mai multor comune din judeţul Buzău la serviciile de apă canal furnizate de Compania de Apă.

Dacă primăria nu va ajunge la un consens cu Prefectura şi reprezentanţii Companiei de Apă, disputa ar putea fi tranşată într-o instanţă de contencios administrativ.


1 file

2 file

3 file

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.