sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VIDEO Cum ştim că un câine urmează să ne atace, sfaturi de la un instructor canin

VIDEO Cum ştim că un câine urmează să ne atace, sfaturi de la un instructor canin

Facebook
Twitter
Email

Un instructor canin experimentat, de la unitatea de jandarmi din Buzău, ne oferă câteva sfaturi despre cum evităm să le devenim victime câinilor agresivi, atât celor care provin din rândul maidanezilor, cât şi celor cu stăpân.

Nicu Aldea, dresorul câinilor de urmă şi de pază de la jandarmi, spune că sunt diferenţe notabile între comportamentul câinilor vagabonzi şi cel al câinilor cu stăpân, privind factorii care declanşează un posibil atac asupra oamenilor.

„Câinele de companie are un ataşament faţă de stăpânul lui şi de membrii familiei, relaţie care se leagă de când e pui. Devine agresiv ori când îşi simte viaţa în pericol, ori când viaţa stăpânului său este pusă în pericol. Câinii de curte reacţionează atunci când cineva intră în teritoriul lor, în curte. Atunci el ştie că este străin şi are tendinţa de a reacţiona“, spune Nicu Aldea, instructor canin la Comandamentul Judeţean de Jandarmi Buzău.

Potrivit instructorului de la jandarmi, câinii din haite sunt ghidaţi fie de un mascul, fie de o femelă dominantă, iar instinctele acestora sunt într-o mare măsură imitate de celelalte animale din grup. Atacă oamenii când îşi simt teritoriul invadat, când sunt ameninţaţi ori în perioadele de împerechere.

„Când haitele au femele în călduri, atunci riscul e mai mare ca masculii să devină violenţi. Haitele mai pot ataca atunci când cineva le încalcă teritoriul. De cele mai multe ori, câinii îşi trasează astfel de zone acolo unde au sursa de hrană, adică în jurul ghenelor sau al platformelor de gunoi dintre blocuri. De aceea, sunt semnalate mai des atacuri ale câinilor asupra unor oameni care duc gunoiul sau asupra celor care scormonesc în tomberoane. Atacă omul pentru că ei interpretează că acesta le ia hrana”, spune Nicu Aldea.

Subofiţerul Nicu Aldea susţine că, pentru a ne putea feri de câinii agresivi, este important să ştim cum să le interpretăm gesturile. ”Îţi dai seama că vrea să te atace atunci când îl vezi că mârâie, ridică nara, îşi înfoaie părul de pe spate iar coada o ţine în sus. În momentul în care a lăsat coada în jos sau dă din ea, atunci nu e cazul să te sperii. Plimbatul cozii înseamnă că animalul este într-o stare de relaxare”, spune subofiţerul Nicu Aldea.

646x404

Atunci când întâlnim haite în drumul nostru, recomandat este să ocolim şi să fim atenţi permanent, cu coada ochiului, la reacţiile patrupedelor. Dacă suntem ameninţaţi, este bine, potrivit dresorului canin, să folosim în apărarea noastră obiectele pe care le avem în mâini, umbrelă, geantă, ori un băţ sau un bolovan găsit pe loc, dar numai în ultimul moment, când ne simţim în pericol.

„Dacă te înconjoară, este indicat să stai pe loc, să nu te panichezi, iar dacă ai posibilitatea de a te apăra cu un băţ sau să te laşi rapid în jos şi să pui mâna pe o piatră, e bine să o faci. Dar nu dai până nu simţi că ai viaţa pusă în pericol pentru că e posibil ca în acel moment tu să arunci apoi el să te atace. O ţii pentru apărare, până în ultimul moment, când vezi că primul vine la tine, acela fiind şi şeful haitei. Îl ţinteşti, dar undeva unde să simtă, astfel încât să fugă după lovitură. Durerea îl descurajează”, spune instructorul canin.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton