vineri, 19 aprilie, 2024

VIDEO La Buzău, clopoţelul va suna şi anul acesta în cămine culturale sau şcoli aflate încă în şantier

VIDEO La Buzău, clopoţelul va suna şi anul acesta în cămine culturale sau şcoli aflate încă în şantier

Facebook
Twitter
Email

Mai multe primării buzoiene manifestă dezinteres faţă de învăţământ, astfel că şi anul acesta, la 15 septembrie, clopoţelul va suna pentru câteva sute de elevi din mediul rural din cămine culturale sau şcoli nereabilitate. În judeţul Buzău , cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, un număr de 89 de unităţi de învăţământ nu aveau aviz sanitar.

Şcoala din Scutelnici, de exemplu, arată, cu numai câteva zile înainte de începerea anului de învăţământ, ca după bombardament. Unitatea de învăţământ a intrat în reabilitare în 2007 iar costurile iniţiale au fost de 850.000 de lei. Primăria localităţii a suplimentat devizul, pe parcursul lucrărilor, triplând valoarea iniţială a contractului.
 
Pentru un rest de bani neîncasaţi, respectiv 500.000 de lei, constructorul a sistat lucrările şi ulterior a cerut proprirea pe conturile primăriei. Cu şcoala neterminată, cei peste 200 de elevi de gimnaziu din comună vor fi nevoiţi să înveţe cu schimbul în trei săli de clasă, singurele pe care constructorul a apucat să le finiseze.
 
Dacă interioarele sunt refăcute în proporţie de 50 la sută, lucrările la exteriorul clădirii au fost abandonate de constructor chiar înainte să înceapă refacerea tencuielii. Acum, clădirea are pereţii cojiţi până la cărămidă. Nici toaletele noi, din şcoală, nu au fost terminate, astfel că micuţii şi profesorii vor merge tot la vechile latrine din curtea şcolii.

Situaţia de la Scutelnici este mai complicată, întrucât prin sechestrul instituit pe conturi, salarizarea dascălilor a fost sistată de la începutul verii. Cei 30 de profesori ameninţă că vor întârzia debutul anului şcolar, dacă nu vor primi restanţele salariale. O rectificare de buget, pentru stingerea datoriilor către constructor şi implicit deblocarea conturilor, ar dezamorsa criza, însă consilierii locali întârzie să ia o hotărâre în acest sens, iscând revolte în rândul părinţilor.
 
Într-o altă comună buzoiană, Movila Banului, directorul şcolii împreună cu autorităţile locale, împinşi de la spate de exodul elevilor spre şcoli din Buzău, au găsit o soluţie: accesarea de fonduri europene. Cele două şcoli gimnaziale din comună, intrate în reabilitare în 2008 nu au fost finalizate, motivul fiind acelaşi ca la Scutelnici, lipsa banilor. De cinci ani nu s-a mai făcut nimic iar elevii, aproape 250, învaţă în căminele culturale.
 
Săptămâna viitoare, lucrările de reabilitare vor începe la ambele unităţi de învăţământ. Suma totală pe care autorităţile din Movila Banului au o la dispoziţie pentru finalizarea şcolilor este de 1.000.000 de lei, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.