vineri, 29 martie, 2024

VIDEO Un munte de nămol a acoperit drumul național DN 10, la Siriu. Traficul va fi întrerupt cel puțin trei zile

VIDEO Un munte de nămol a acoperit drumul național DN 10, la Siriu. Traficul va fi întrerupt cel puțin trei zile

Facebook
Twitter
Email
Veste proastă pentru șoferii care vor să ajungă din Muntenia către Ardeal sau invers. Drumul național 10 Buzău –Brașov a fost închis din cauza masivelor aluneri de teren din zona barajului de la Siriu. Peste 20 de mii de metri cubi de pământ amestecat cu bolovani, apă și trunchiuri de copaci s-au prăvălit și au acoperit șoseaua. De ieri drumarii lucrează la foc continuu, dar alunecarea masivă nu le dă speranța ca ar putea termina prea repede degajarea carosabilului. Un întreg munte s-a prăvălit pe șosea, în amonte de barajul de la Siriu. Drumarii au fost nevoiți să închidă complet circulația duminică seară, după ce au vazut că versantul nu dă nicio urmă să se stabilizeze. 

Proporțiile dezastrului s-au vazut abia dimineață: de pe versant cad continuu namol amestecat cu apă, trunchiuri de copaci și bolovani unii chiar de câteva tone greutate. Alunecarea a depășit deja ca înălțime parapetul de protecție ridicat in anul 2005 pentru stabilizarea versantului.
De duminică seară se lucrează cu două excavatoare si mai multe basculante care încarcă pământul și îl transportă în altă parte. Chiar și drumarii sunt în pericol, iar unul din utilaje s-a ales deja cu parbrizul spart de pietrele cazute.
Surparea de la Siriu s-a declanșat după ploile abundente din 2005. Atunci, drumul a stat închis două luni, iar soluția gasită pentru stabilizarea alunecării, versantul întărit cu un parapet de protecție înalt de 5 metri, se pare că nu a fost definitivă.
Pâna la redeschiderea drumului, șoferii sunt obligați sa facă un ocol de aproape 60 de kilometri de la Cislău spre Vălenii de Munte și Cheia.
Drumul național 10 Buzău-Brașov este cea mai scurtă legatură între Muntenia si Ardeal și avea un trafic de peste 5000 de autovehicule pe zi, în special camioane și tiruri. Proiectanții care au lucrat la reabilitarea drumului în 2005 spun că alunecarea este cauzată de un izvor care destabilizeaza versantul, dar pâna acum nu au găsit banii necesari unei lucrări de amploare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.